BOLESTI

Angina pectoris

anginapectoris
Koronarna ili ishemijska bolest srca (IBS), sa svojim kliničkim oblicima (angina pektoris, infarkt miokarda, srčana dekompenzacija, srčane aritmije i nagla srčana smrt) najčešća je bolest srca. Češća je kod muškaraca nego kod žena, posebno iza petog desetljeća života.

PREHRANA

Nar

nar
Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Lijepi, crvenožuti plod biljke ili stabla koji nazivamo nar ili mogranj, vrlo često pogrešno nazivamo šipak.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Hemeroidi

Turica, Petrovac (Agrimonia eupatoria)
500 gr turice - petrovca prelijete sa 10 l vode i staviti da se kuha na laganoj temeperaturi ali ne smije zaključati voda, kuhati 10 sati poklopljeno, sutradan procijediti u flaše i staviti u hladnjak i piti prije jela 30 min po 150 ml.

Ljeskov (Corylus avellana L.) čaj za hemoroide - čajni oblozi kod hemoroida
U liječenju vanjskih hemoroida dobro pomažu oblozi napravljeni od čaja ljeskovih listova. Isti oblozi preporučuju se kod liječenja čireva i rana na nogama.
Priprema: sitno narezati jednu šaku svježe ubranih listova lijeske i preliti ih litrom proključale vode. Posudu zatim poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Nakon što dobiveni čaj procijedite, pijte ga tri do četiri puta po 2,5 decilitra. Ljeskov mlaki čaj koristite i kao obloge kod hemeroida.

Čuvarkuća, sempervivum tectorum (natres)
300 grama čuvarkuće, čisti listovi oprani
1 limun dobro opran stavite u 2 dcl vode sa jednom žličicom sode bikarbone, neka odstoji jedan sat
750 grama  livadskog meda.
Priprema: kad limun odstoji, treba ga dobro oprati, isjeći na kriške i samljeti zajedno sa čuvarkućom. Dobićete smjesu koju procijedite kroz gazu, to sjedinite sa medom. Miješati sa drvenom žlicom i staviti u veću staklenku (cca 1,2 kg) i držati u hladnjaku. Uzimati svako jutro na prazan želudac po jednu drvenu žlicu smjese. Smjesa traje mjesec i pol.

Kantarion - Hypericum perforatum L.
Kantarion se oduvjek kod svih naroda cijenio i upotrebljavao u narodnoj medicini za liječenje različitih bolesti. Izvrsno je sredstvo protiv opekotina, rana, za poboljšanje apetita, za liječenje jetre, tegoba prelaznih godina, nervoze, i bolesti želudca.

Kantarionovo ulje
Stavite kantarionove cvjetove u jednu litru kvalitetnog ulja (maslinovo ulje) i držite ga na suncu do 30 dana dok dobro ne pocrveni. Odlično je sredstvo za rane, opekotine i upalu jajnika kod žena. Tim se uljem mažu hemoroidi (navečer prije spavanja, natopiti malo vate u ulje i staviti na hemeroide).

Hemeroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i oko anusa (čmar) i donjeg dijela rektuma (zadnje crijevo), koje su proširene pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama. Uzrok hemeroida je sjedenje dugotrajno (vozači i sl.), nezdrave navike (kriva hrana i nekretanje) te nehigijena (pranje anusa nakon velike nužde). Moguće je prevenirati ponovni nastanak hemeroida, promjenom stila života, u smislu promjene ishrane (prehrana s više vlaknaste hrane - voće, povrće) i pijenje puno tekućine (8 - 9 časa tekućine, ne alkohola, dnevno). Takav način prehrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje crijeva i smanjenje tlaka, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemeroida.

Komentari

 • nakon svih masti, krema, čajeva, meni je ovo jakoooo pomoglo
  1 krumpir i žličica domaćeg maslinovog ulja - 7 dana
  za vanjske hemoroide - krumpir naribamo i polijemo maslinovim uljem, prstohvat tako pripremljene smjese stavimo na gazu i naslonimo na anus, oblogu drzimo cijelu noć i ujutro skinemo.

  unutrašnji hemoroidi - krumpir isjeći na kolutove, od jednog koluta napraviti štapić (otkinemo komad sa lijeve i sa desne strane krumpira i ono što ostane u sredini izgleda kao štapić), njega malo nauljimo maslinovim uljem i gurnemo u anus i ostavimo preko noći, omkešan tijekom pražnjenja izlazi van...

  Komentar Jasmina, 02/06/2014 8:23am (1 year ago)

 • Koliko pomaže zdrava prehrana

  Komentar Martina, 30/05/2014 10:08am (1 year ago)

 • super.

  Komentar jasmina, 03/04/2012 5:21pm (3 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.