BILJKA SE PREPORUČA ZA

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Ulcerozni kolitis

ulcerozni.jpg
Ulcerozni kolitis je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva, osim bolnih grčeva, proljeva uzrokuje epizode krvavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom.

Peptički ulkus

ulkuszeludca_2.jpg
Ulkus digestivnog trakta bolest je, koju je imao svaki deseti čovjek barem jednom u tijeku svog života. Tako česta pojava te bolesti upućuje na posebnu pozornost pri dijagnozi, liječenju i prevenciji. Oko 10% ljudi je imalo peptički ulkus barem jednom u...

Gastroenteritis

gastroenteritis
Gastroenteritis je upala probavnog sustava, koja zahvaća želudac i tanko crijevo i kao posljedica se javlja akutni proljev. Upala je prouzrokovana najčešće infekcijom virusima, ponekad bakterijama, njihovim toksinima, parazitima, ili neželjenim reakcijama na hranu ili lijekove.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

TrputacLatinski naziv: Plantago lanceolata L.
Drugi nazivi: Veliki trputac,bokvica,velika bokvica, pitoma bokvica, marina bokva, pasvica, paskvica, trput, čelnik, muška bokvica.

Trputac - CroMaps zdravstveni vodičTrputac je trajnica, sa svim listovima sakupljenim u prizemnoj rozeti. Listovi su glatki, široki te dugi oko 5-10 cm. Iz listova izbijaju bezlisne stabljike sa dugim cvatovima sastavljenih od sitnih cvjetova. Pojavljuje se na svim livadama, u poljskim međama, uz rubove putova, u jarcima i na vlažnim plodnim tlima. Neke od domaćih vrsta trpuca, koje su najrasprostranjenije, razlikuju se prema obliku lista i cvata. To su – ženski, širokolisni trputac (Plantago major L.), muški, uskolisni trputac (Plantago lanceolata L.) i srednji trputac (Plantago media L.).

Trputac sadrži glikozide, saponine i gorke tvari, šećer, eterično ulje, klorofil, ksilin, vitamine A, C i K, željezo, kalcij, fosfornu kiselinu i sirišni enzim koji se nalazi u želučanom soku sisavaca i ljudi.  Cvate od svibnja do početka rujna.

Ljekoviti dijelovi biljke
Za liječenje se upotrebljava list (Plantaginis folium), a narod bere i korijen i čitavu zelen. Listovi su bez mirisa, opora i gorkasta okusa. Sadrže glikozid aukubin, invertin, emulzin, kalijeve soli i druge tvari. Beru se listovi, od svibnja do kraja kolovoza - dok je biljka u cvatu i dok još sjeme nije zrelo. Listovi se moraju sušiti odmah nakon branja. Nakon sušenja mora zadržati zelenu boju i nagorak okus. Zato se odmah raširi u posve tankom sloju na okviru od jute ili na papirima. Suši se na toplom sjenovitom mjestu, a sušenje traje dosta sporo. Spremiti se može u jutenu vreću. Čuva se u suhom prostoru. Korijen trpuca kopa se od sredine kolovoza pa sve do kraja listopada. Nakon vađenja, korijen se dobro očisti pa naniže na konac i tako suši.

Ljekovito djelovanje
Trputac je poznat kao vrlo stari lijek i u narodnoj medicini se mnogo koristi. Trputac je odličan prirodni lijek kod kašlja, hripavca, plućne astme, upale plućnih vrškova, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Olakšava iskašljavanje, a upotrebljava se kod katara gornjih dišnih putova, upale usne šupljine i ždrijela. Katar crijeva, probavne smetnje, želučane bolesti, crijevne parazite i krvarenje liječi svježe iscijeđen sok trpuca iz biljke u cvatu. Svježi sok trpuca uzima se više puta dnevno (po jedna jušna žlica soka pomiješanog s pola jušne žlice ugrijane vode).

Vrlo se često koristi kao sredstvo za zaustavljanje proljeva i unutarnjih i vanjskih krvarenja. Korijen običnog trpuca služi uglavnom kao lijek kod raznih kožnih bolesti. Homeopatija obični trputac upotrebljava kod bolova u srednjem uhu i bolova nakon liječenja zuba.

Zbog jakog djelovanja trpuca, uzimanje njegovih preparata ne preporučuje se trudnicama.

Kod bolova u uhu
U uho se nakapa nekoliko kapi svježeg soka trpuca.

Za plućne bolesti
Trputac u obliku sirupa preporučuje se onima koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u prsima imaju prekomjeran sluzavi sekret. Djeca uzimaju više puta dnevno po jednu čajnu žličicu trpučeva sirupa, a odrasli više puta dnevno - po jednu jušnu žlicu.
Čajni oparak od muškog, uskolisnog trpuca priprema se: jedna čajna žličica svježih ili osušenih listova biljke prelije s dva decilitra uzavrele vode. Pije se dva do tri puta dnevno - po dva decilitra (nezaslađeno) u gutljajima.

Svježi sok trpuca
Svježi sok trpuca, iscijeđen iz listova biljke u cvatu, zajedno s korijenom - koristi se za liječenje upale želuca i crijeva, probavnih smetnji i krvarenja organa za probavu.

Protiv parazita i nametnika u crijevima
Kod parazita i nametnika u crijevima preporučuje se uzimanje sjemena trpuca.

Svježe lišće običnog trpuca, čitavo ili zgnječeno u kašu, upotrebljava se kao melem za čireve i rane.

Sirup: dvije pune pregršti opranih listova sameljemo u mašini za mljevenje mesa. Toj lisnatoj kaši dodamo malo vode, da se ne slijepi, 350 gr meda i 10 dkg šećera. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijemo u flašice i čuvamo u frižideru.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.