BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom pluća

stoppusenje
Pluća, parni spužvasti organi čunjastog oblika, dio su dišnog sustava. Desno se pluće sastoji od tri režnja; malo je veće od lijevog pluća koje ima dva režnja.

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Tuberkuloza

tbc
Tuberkuloza (TBC, sušica) je bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako može zahvatiti i bilo koji drugi organ, kao što su: limfni čvorovi, koža, kosti ili mozak.

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

JaglacLatinski naziv: Primula officinalis L.
Drugi nazivi: galčina, jaglac rani, jaglika, jagorčevina, ljekoviti jaglac, proljetni jaglac, jaglika, jagljika, jagorčika, pramaliće, sunašce, trobentica

Jaglac -CroMaps zdravstveni vodičSpada u red prvih biljaka koja cvijeta u proljeće. To je trajnica s kratkim i smeđim korijenom. Jajasto okrugli prizemni listovi složeni su u rozetu. Valovito su nazubljeni, a u vrijeme pupanja uvinuti unatrag. Iz središta rozete izraste 10 do 20 cm visoka cvjetna stapka nq čijem se kraju nalazi 5 do 10 žutih cvjetova. Cvjetovi su složeni u štitasti cvat, a nalaze se u duguljastoj zelenoj čaški. Cijela je biljka dlakava. Cvate u travnju i svibnju. Raste u svijetlim šumama, među živicama, u grmlju. U vrtovima se gaje brojne sorte jaglaca, ali se one ne preporučuju za uporabu kao ljekovita sredstva.

Ljekoviti dio biljke
Cvijet se sakuplja rano u proljeće, a korijen u jesen. Sadrži flavonoide i saponine.

Ljekovito djelovanje
Čaj od svježih poparenih cvjetova liječi sve vrste katara i odstranjuje iz tijela sve štetne tvari. Čaj čisti osobito dišne organe, smiruje kašalj i bronhitis, pogotovo kod starijih ljudi, dodamo li mu mlade listove breze te mladu koprivu. Ublažava upalu pluća. Čaj pročišćava krv, bubrege, mokraćovode i potiče izlučivanje mokraće. Jagorčevina liječi giht i reumu; ako čaj pijemo dulje, posve ih izliječi. Taj čaj ujedno jača živce i srce, ublažava migrenu, glavobolju na živčanoj osnovi, smanjuje drhtanje udova te pomaže kod nesanice. Vino u kojem smo namakali cvjetove jagorčevine čudesno okrepljuje srce. Čaj od jagorčevine zaslađujemo medom.

Čaj od korijena: 1/2 žličice usitnjenog korijena preliti šalicom hladne vode, zagrijati dok ne proključa i procijediti.
Čaj od cvijeta: 1-2 žličice usitnjenog cvijeta preliti šalicom proključale vode, ostaviti poklopljeno 5-10 min. i procijediti.

Odličan čaj za istjerivanje pijeska iz bubrega dobit ćemo ako skuhamo korijen jaglaca i pomiješamo ga sa medom.

Protiv srčanih tegoba posebno dragocjeno je vino od jaglaca. Možemo ga i sami napraviti od cvijeta koji naberemo u proljece, napunimo njime -ali prilično rastresito -bocu od 2 litre i nalijemo čistim bijelim kvalitetnim vinom. Bocu držimo na suncu dva tjedna. Uzima se 2-3 gutljaja po potrebi. Teži srčani bolesnici mogu uzimati dnevno po 3 do 4 jušne žlice raspoređene tokom dana.

OPREZ! Neki su ljudi alergični na jagorčevinu, pa je trebaju izbjegavati.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.